جستجو

هم وابستگی رفتاری

هم وابستگی رفتاری
جمعه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۵

هم وابستگی

هم وابستگی رفتاری، عارضه ای اکتسابی یا  یادگرفتنی است که ممکن است از یک نسل به نسل بعدی منتقل شود. هم وابستگی نوعی از اعتیاد است که در افرادی که برای خود ارزش و اهمیت چندانی قایل نیستند ایجاد می شود و باعث می گردد تا فرد نتواند زندگی سالم، برابر با دیگری و رابطه ای رضایت بخش داشته باشد. به این عارضه ” اعتیاد رابطه” نیز می گویند چون کسانی گرفتار این نوع از اعتیاد می شوند که روابطی برقرار می کنند یا به رابطه ای ادامه می دهند که حالت یک طرفه دارد و از لحاظ احساسی مخرب بوده یا با سوء استفاده همراه است. این نوع اعتیاد در ابتدا برای توصیف رابطه ای که میان افراد خانواده فرد معتاد به مشروبات الکلی وجود داشت مورد استفاده قرار می گرفت اما می تواند همه کسانی را که در خانواده ای از هم پاشیده رشد کرده یا در خانواده ای که در آن بد رفتاری حاکم بوده بزرگ شده اند، به وجود آید. این بخش اطلاعاتی گذرا و مقدماتی درباره رفتار اعتیادی به خواننده ارایه می دهد و باعث می شود تا آگاهی وی از این نوع اعتیاد افزایش پیدا کند و به فرد کمک کند تا متوجه شود که آیا به هم وابستگی اعتیاد دارد یا خیر.

مقدمه هم وابستگی

۱- مقدمه هم وابستگی   هم وابستگی رفتاری، عارضه ای اکتسابی یا  یاد­گرفتنی است که ممکن است از یک نسل به نسل بعدی منتقل شود. هم وابستگی نوعی از اعتیاد است که در افرادی که برای خود ارزش و اهمیت چندانی قایل نیستند ایجاد می شود و باعث می گردد تا فرد نتواند زندگی سالم، برابر با دیگری و رابطه ای رضایت بخش داشته باشد. به این عارضه ” اعتیاد رابطه” نیز می گویند چون کسانی گرفتار این نوع از اعتیاد می شوند که روابطی برقرار می کنند یا به رابطه ای ادامه می دهند که حالت یک طرفه دارد و از لحاظ احساسی مخرب بوده یا با سوء استفاده همراه است. این نوع اعتیاد در ابتدا برای توصیف رابطه ای که میان افراد خانواده فرد معتاد به مشروبات الکلی وجود داشت مورد استفاده قرار می گرفت اما می تواند همه کسانی را که در خانواده ای از هم پاشیده رشد کرده یا در خانواده ای که در آن بد…

آزمایش هم وابستگی

   ۲- آزمایش هم وابستگی   هدف از آزمایش هم وابستگی مشخص کردن رایج ترین نشانه ها و علائم هم وابستگی است تا شما بدانید که آیا به این نوع از اعتیاد مبتلا هستید یا خیر. اگر پاسخ شما به ۵ مورد از پرسش های زیر مثبت باشد، در آنصورت ممکن است که شما به علت داشتن روابط ناسالم و آشفته به اعتیاد هم وابستگی دچار شده باشید.   ۱- من با فردی که اعتیاد به مواد مخدر دارد یا مبتلا به رفتار اعتیادی است یا فردی که به شدت نیازمند است، رابطه بسیار جدی دارم.   ۲- وقتی مردم از من می خواهند برایشان کاری انجام دهم ، با آنکه می دانم نباید آن کار را انجام دهم ،اما “نه” گفتن برایم بسیار دشوار است.   ۳- احساس می کنم باید در زندگی روی کارهای بد و ناشایست دیگران سرپوش بگذارم چون نمی خواهم که آن ها دچار تشویش و اضطراب شوند. من ترجیح می دهم برای پیشگیری از…

هم وابستگی چیست

۳- هم وابستگی چیست   هم وابستگی، یعنی داشتن رابطه ناسالم  بین یک فرد با دیگران. در ابتدا، اصطلاح هم وابستگی برای تشریح رابطه ویرانگر بین یک فرد با فرد الکلی عضو خانواده، به کار می رفت اما این اصطلاح با افزایش تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته است، اکنون معنی و مفهوم گسترده تری پیدا کرده است و بررسی ها نشان می دهد فردی که در یک خانواده معتاد یا از هم گسیخته بزرگ شده است احتمالاً به عارضه هم وابستگی دچار می شود. این مقاله دربرگیرنده اطلاعاتی مقدماتی و کلی درباره یکی از اعتیادهای رفتاری یعنی هم وابستگی است و شما با مطالعه آن می توانید درباره این نوع از اعتیاد رفتاری که امروزه بسیار رواج  دارد و تعداد مبتلایان به آن نیز هر روز بیشتر می شوند، آگاهی و شناخت بیشتری پیدا کنید.   ریشه های هم وابستگی چیست نگاهی اجمالی به هم وابستگی   ریشه های هم وابستگی چیست افرادی که دوران کودکی خود را با عشق و…

باورهای هم وابستگان

۴- باورهای هم وابستگان   کسانی که در خانواده های از هم گسیخته یا معتاد بزرگ شده اند اغلب باورها و عقاید نادرستی دارند و تصور می کنند که افرادی بی ارزش و حقیر هستند. این مقاله به تشریح برخی از باورهای هم وابستگان و الگوهای فکری نادرستی اختصاص دارد که در بین افراد مبتلا به ناهنجاری هم وابستگی، رواج دارد.   باورهای هم وابستگان افکار افراد هم وابسته   باورهای هم وابستگان  در اینجا به شش ویژگی مشترک در باورهای هم وابستگان درباره خودشان اشاره خواهیم کرد که به اندازه کافی برای خود ارزش و اهمیت قایل نیستند و علت آن هم بزرگ شدن در خانواده ای معتاد یا هم از گسیخته است:   ۱- کامل نیستم افراد هم وابسته اغلب معتقدند که انسان های کاملی نیستند و برای اینکه زندگی آن ها معنا و مفهوم پیدا کند باید زندگی خود را به خدمت کردن و راضی نگه داشتن دیگران صرف کنند. آنها بر این باورند که زندگی آن ها زمانی ارزش پیدا…

الگوهای رفتاری هم وابستگان

۵– الگوهای رفتاری هم وابستگان   افراد هم وابسته به علت زندگی در خانواده معتاد یا از هم گسیخته، الگوی شخصیتی خاصی پیدا می کنند و در نتیجه نمی ­­توانند روابطی سالم و سازنده با خود و دیگران داشته باشند. این مقاله به تشریح رایج ترین الگوهای رفتاری هم وابستگان و برخی از نشانه ها و عوارض اعتیاد رفتاری در میان افراد هم وابسته اختصاص دارد.   الگوهای شخصیتی هم وابستگان نشانه ها و عوارض هم وابستگی    الگوهای شخصیتی هم وابستگان انجمن هم وابسته های گمنام ، الگوی رفتاری افراد هم وابسته را به ۴ گروه زیر تقسیم کرده است:     ۱- الگوی انکار افراد هم وابسته نمی توانند احساس خود را به خوبی تشخیص دهند. آن ها احساس واقعی خود را کوچک جلوه می دهند و آن را تحریف یا انکار می کنند. آن ها خود را افرادی کاملاً فداکار و در خدمت دیگران می دانند. آن های بر این باورند که موفقیت و خوشبختی و شادمانی آن ها…

ویژگی های هم وابستگی

۶- ویژگی های هم وابستگی   هم وابستگان به علت بزرگ شدن در خانواده معتاد یا از هم گسیخته، برای دفاع از خود به طور ناخودآگاه ویژگی ها و خصلت های خاصی پیدا می کنند. گرچه این ویژگی ها همچون احساس مسئولیت، مراقبت و خدمت به دیگران یا جلب رضایت یا نجات دیگران به آن ها کمک کرده است تا از دوران ناسالم کودکی جان سالم به در ببرند اما در عین حال باعث شده است تا آن ها در دوران بزرگسالی به افراد هم وابسته تبدیل شوند. این مقاله به تشریح برخی از ویژگی های هم وابستگی اختصاص دارد تا خوانندگان با مسایل و مشکلات اعتیادهای رفتاری آشنا کند.     ۱- از خود بیگانگی  ۲- انکار ۳- وسواس ۴- سرکوب احساسات  ۵- مراقبت از دیگران ۶- کنترل کردن ۷- بی اعتمادی ۸- خشم ۹- تحت تاثیر عوامل خارجی ۱۰- روابط ناهنجار ۱۱- حد و مرزهای ضعیف ۱۲- مشکلات جنسی ۱۳- ضعف ارتباطی ۱۴- سایر ویژگی ها     ۱- از…

نقش های هم وابستگان

۷- نقش های هم وابستگان   کسانی که در خانواده معتاد و از هم گسیخته و پرخاشگر بزرگ می شوند برای اینکه بتوانند از آسیب و آزار و اذیت در محیط خانه در امان بمانند، نقش های ناسالم و ناهنجار بر عهده می  گیرند. برعهده گرفتن نقش های ناسالم و ناهنجار به آن ها کمک کرده است تا در دوران کودکی از آسیب ها و خطرها در امان بمانند اما همین نقش ها باعث می شوند تا این گونه کودکان درهنگام بزرگسالی روابط ناسالمی با دیگران داشته باشد و به اعتیاد رفتاری هم وابستگی دچار شوند. البته باید توجه داشت که بر عهده گرفت نقش های مختلف، پدیده ای متداول در همه نقاط دنیا محسوب می شود و مردم برای اداره امور زندگی خود ناچار هستند تا در مواقع و مکان های مختلف نقش های متفاوتی را بر عهده بگیرند. اما افراد هم وابسته آنچنان نقش های متفاوت و مختلف بر عهده می گیرند که هویت واقعی و ارزش خود…

هم وابستگی و حد و مرز

۸- هم وابستگی و حد و مرز   هم وابستگان نمی دانند که حد و مرز بین خودشان و دیگران کی و کجا شروع می شود و اصولاً بین خود و دیگران فاصله و مرزی قایل نیستند. افراد هم وابسته خود را کاملاً در زندگی اطرافیانشان غرق می کنند و مسئولیت مشکلات و گرفتاری های آن ها بر عهده می گیرند. افراد هم وابسته در واقع معتاد هستند البته نه معتاد مصرفی بلکه معتاد به الگوی ویرانگری از وابستگی به دیگران. این مقاله به تشریح  حد و مرزی که میان انسان ها باید وجود داشته باشد اما افراد   هم وابسته به علت اعتیاد رفتاری قادر به تشخیص و رعایت این خطوط و مرزها نیستند اختصاص دارد. علاوه بر این، در این بخش نکاتی درباره روش ها و راهکارهایی که افراد هم وابسته برای توجیه ادامه رفتارها روابط آزار دهنده خود با دیگران دارند و به جای داشتن روابط سالم و سازنده و مبتنی بر  حد و مرز، به روابط ناهنجار…

بهبودی و حد و مرز

۹- بهبودی و حد و مرز   تعیین حد و مرز در روابط، به ما کمک می کند تا هویت خود را مشخص کنیم. برقراری حد و مرز مشخص می کند که چه رفتارهایی برای ما قابل قبول است و چه رفتارهایی را نباید تحمل کنیم. در ضمن با تعیین حد و مرز می توانیم نقش و مسئولیت خود را در روابطی که با دیگران داریم بهتر رعایت کنیم و احترام خودمان را نگه داریم. در این مقاله پیشنهادهایی ارایه شده است که به ما کمک می کنند چگونه در روابط خود با دیگران حد و مرز تعیین کنیم تا بتوانیم از روابطی سالم همراه با احترام دو جانبه بهره مند شویم.  با برقراری حد و مرز در روابط خود با دیگران می توانیم  در راه بهبودی از بیماری و اعتیاد رفتاری هم وابستگی قدم برداریم  و در عین حال از داشتن روابط سالم و لذت بخش با دیگران  بر پایه برابری و احترام متقابل لذت ببریم.   اهمیت مرزها…

اصول بهبودی هم وابستگی

۱۰- اصول بهبودی هم وابستگی   بهبودی یافتن از هم وابستگی با اعتراف و پذیرفتن شرایط و وضعیتی که در آن قرار داریم، بر عهده گرفتن مسئولیت و رفتار کردن به گونه ای که باعث تقویت و افزایش حس احترام گذاشتن به خود، آغاز می شود. رعایت این اصول در واقع چراغ راه ما در سفر جدیدی که برای رهایی از اعتیاد هم وابستگی و فراهم آوردن زندگی آکنده از موفقیت و اعتماد به نفس در پیش گرفته ایم محسوب می شود.   ۱- اعتراف و پذیرش ۲- مسئولیت پذیری ۳- تغییر رفتار     ۱- اعتراف و پذیرش شرط اولیه برای رهایی از هر گونه اعتیادی اعتراف و پذیرفتن وضعیت و شرایطی است که در آن قرار داریم یعنی اعتراف به اینکه ما به مصرف مواد یا رفتاری خاص اعتیاد داریم. تا زمانی که به اعتیاد و وضعیتی که در آن قرار داریم اعتراف نکنیم و در واقع معتاد بودن به رفتاری یا مصرفی خود را انکار کنیم نه…

 

ارسال شده در روانشناسی توسط گروه تحقیق و پژوهش اسوه